top of page

Min Involvering 

Passion, plan, prioriteringer og puls

Jesus kalder os til fællesskab med sig og med hinanden. Vi kan lære af Jesus og hans tjenende lederskab. Men tjenende betyder ikke kun at give ud. Det handler også om at leve sådan, at vi kan holde som ledere i lang tid. Jesus siger til sine disciple, at vi ikke kun er tjenere. Vi er hans venner. Som ledere har vi brug for måder at lede på, som er bæredygtige og langtidsholdbare, så at holder os sunde og stærke over lang tid - og så at vi vokser og modnes som ledere. Her er fire perspektiv for et bæredygtigt lederskab:

 

Passion

Som ledere må vi få fat i passionen for det, vi gør.  Passion er noget, som Gud giver og skaber i hjerterne. Det er at tage vare på det liv, man har fået, de gaver, Gud giver, og få noget smukt ud af det.

 

Plan

For at udvikle fokus og retning for vores lederskab, har vi brug for at reflektere over og formulere en målsætning for live og lederskab, og bagefter lægge planen, der fører i den retning.

 

Prioriteringer

Med udgangspunkt i vores passion og plan må vi være fokuserede på at udvikle det, vi er gode til, og ikke bare løbe rundt og have travlt. Vi kan ikke være overalt, og vi kan ikke gøre det hele. Vi må træffe valg. At sige ja til noget er at sige nej til noget andet. Vi siger nej til mange ting, så vi kan sige ja til nogle få.

 

Puls

Hvilepuls, træningspuls og maksimalpuls er individuelle og skal være i balance, hvis vi skal have det godt. Vi finder pulsen i fællesskabet med os selv og Gud. Der kan troen vokse og vejlede os. Uden den er det let bare at lade sig styre af sig selv. Helligånden hjælper os med at træffe beslutninger og giver inspiration og motivation i livet. Helligånden fylder os med kærlighed til vores medmennesker. Som ledere må vi give tid og plads til at lytte til Guds stemme. 

Til eftertanke

Hvad er det, I virkelig mærker et engagement i?

Hvad vil I udrette med jeres lederopgave?

Hvordan kan I hjælpe hinanden at som ledere prioritere rigtigt? 

Hvad kan I, som ledergruppe, gøre for at alle kan have en god "puls" i deres individuelle lederopgave?

Tag andre med i din vækst

For at vokse og udvikles som leder må jeg begynde med at forstå, hvem jeg er. Hvilke styrker og svagheder har jeg? Hvad får mig til at reagere, som jeg gør? Grundlæggende handler det om at få hjælp til at udvikle sig i sit liv og lederskab - noget der, på sigt, giver os kraft til at tage nye skridt og udvikle sig.

 

Mentorskab – at få vejledning som leder

Mentorskab er grundlæggende en relation, hvor du viser mentoren tillid til at vejlede dig i dit liv, og hvor alt, der deles, nævnes i fortrolighed og derfor ikke fortælles videre. Det er et trygt rum, hvor man kan reflektere og afprøve tanker og spørgsmål, tro og tvivl. 

 

Åndeligt venskab – at få og give vejledning i livet

Bibelen taler om venskab som en gave fra Gud. En åndelig ven vil se sin ven vokse i kærlighed og gaver og blive så meget sig selv, som det overhovedet er muligt. Det er målet med åndeligt venskab. Det er ikke nødvendigt med uddannelse. Alderen spiller ingen rolle. Alle kan være åndelige venner.

 

Til eftertanke

Hvilke erfaringer har I med personer der har hjulpet jer at vokse i tro og som leder?

Har I personer omkring jer som kan hjælpe jer at vokse og udvikles som lederteam?

Lær af andre

Det er let at følge den tiltrampede sti, man har i sit liv og i måden at tænke og handle på. En leder, der vil vokse og udvikle sig, er nødt til at give plads til nytænkning, selv om det sker på en helt anden måde, end man er vant til. Det er en indstilling, som man kan vælge at have. Lære af andre, strække sig frem og hele tiden bestræbe sig på at tage skridt fremad som leder. Man kan være nysgerrig. Ikke færdig. Åben for at lære nyt og mere.

 

Saml ideer

Det kan være små og store tanker fra Bibelen, fra en bog du læser, film, musik, artikler, samtaler, konferencer eller møder. Det er vigtigt regelmæssigt at skrive det ned, som du hører, ser, tænker eller lærer af andre. Det hjælper dig til at gøre dine og andres erfaringer til noget, du reflekterer over og lærer af.

 

Vær nysgerrig!

Benyt enhver anledning til at opdage noget nyt. Vælg veje, som du ikke har gået ad før. Hæng ud med mennesker, der ikke ligner dig selv. Det er en indstilling, der hjælper dig til at blive en fleksibel og nysgerrig leder, som kan holde til at forny sit perspektiv.

 

Lær mere om lederskab

Besøg andre kirker, tag på kristne konferencer, lyt til andre ledere for at få hjælp til at tænke i nye baner. Gå til dem, du ser op til i deres evne til at lede andre. Læs bøger om lederskab og kristenliv. Det er vigtigt som leder at blive inspireret og få nye perspektiver på tingene.

 

Turde at mislykkes!

Sidst, men ikke mindst, vær ikke bange for at mislykkes. I kan altid kan alltid tage et skridt videre, udvikle noget nyt, så I og andre kan vokse.

Til eftertanke

Hvad har I brug for at lære mere om for at vokse som ledere?

Hvordan kan I hjælpe hinanden at vokse og udvikles i jeres lederopgave?

Hvordan kan I blive bedre til at lære af at ”mislykkes” og der igennem vokse?

Gruppeøvelse: Lederskabstræet

Forestil jer at jeres lederopgave er som et træ. Begynd med at tegne et træ på et stort ark papir (A3, hvis I har det). Beskriv derefter træets forskellige dele:

 

Hvad er stammen og grenene for jeres lederopgave, det der understøtter arbejdet og udgør strukturen? 

Hvad er der af næring i jorden, hvor jeres lederskab er rodfæstet, så I står stærke og vokser? 

Hvad giver jeres lederskab energi og engagement? Som solen, luften og varmen gør for et træ?

Hvad skal frugten være af jeres lederskab?

Hvilken art træ minder mest om jeres lederskab?

Fortællinger
bottom of page